blog post detail
Blijf op de hoogte

Wil jij graag nog meer tips en tricks voor je volgend event of relatiegeschenk? Of wil je alle originele mogelijkheden rond adverteren in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in.

Subscribe to Email Updates

Relatiegeschenken voor klanten en personeel: btw- en fiscaal aftrekbaar?

Een leuke attentie rond oud & nieuw. Bij een naamsverandering of de lancering van je nieuwe huisstijl. Bij het behalen van targets door je personeel. Of gewoonweg omdat je graag blije gezichten ziet? Er zijn 101 goede redenen om cadeautjes uit te delen aan je klanten en personeel. Nog een heel goede reden nodig? Personeels- en relatiegeschenken zijn bovendien aftrekbaar. Hoe dat precies zit, lees je hier.

 

Fiscaal voordeel

Relatiegeschenken: 50% fiscaal aftrekbaar

Relatiegeschenken - dus bestemd voor je zakelijke relaties, klanten en prospects - kan je voor 50% aftrekken. Koop je dus bioscoopvouchers voor jouw klanten, dan is dit het geval. Gratis stalen van producten die je zelf produceert of verkoopt en kleine give-aways met logo (zie hoger) kan je zelfs voor 100% inbrengen.

 

Personeelsgeschenken: 100% fiscaal aftrekbaar

Personeelsgeschenken doen het nog beter. Deze handige tool in je hr-beleid wordt door de fiscus op allerlei manieren aangemoedigd:  

 • 100% fiscaal aftrekbaar tot 40 euro (incl. btw) per werknemer, per jaar;
 • plus 40 euro per kind ten laste n.a.v. Sinterklaas of eindejaarsfeest;
 • ook ‘geringe’ personeelscadeautjes (onder 50 euro btw incl.) zijn niet belastbaar. Die mag je zelfs meerdere keren per jaar schenken.

kinepolis_FB_voucher_1200x628

 

Aandachtspuntjes

 • een geschenk van meer dan 50 euro wordt volledig belast bij de werknemer. Voor jou als werkgever is het 100% aftrekbaar.
 • Je mag de btw op zogenaamde ‘collectieve geschenken’ aan werknemers of hun kinderen alleen recupereren als de waarde onder de 50 euro ligt (excl. btw).


Btw-voordeel

Bovendien is er naast de fiscale aftrekbaarheid van personeels- en relatiegeschenken, ook nog het btw-voordeel. Hoe dat juist in elkaar zit, lees je hieronder.

 

Relatiegeschenken: btw soms aftrekbaar

Koop je relatiegeschenken aan, dan is de btw in principe niet aftrekbaar, of moet je dit later corrigeren. Maar geen nood. Soms mag je die btw wél aftrekken:

 • als je gratis stalen van je eigen producten weggeeft (behalve sterke drank);  
 • als het geschenk bestemd is voor je zakenrelaties;
 • als het minder dan 50 euro per stuk kost;
 • en geen tabak of sterke drank is.

Let wel: die btw-aftrek geldt slechts voor één relatiegeschenk per klant, per kalenderjaar.

 

Give-aways: btw aftrekbaar

Ook kleine ‘hebbedingen’ worden vaak gedeeld, op een beurs of ander event, bijvoorbeeld. Denk maar aan agenda’s, kalenders, kogelpennen, … In de kleuren van je huisstijl en met je logo en contactgegevens erop. Vaak worden die ‘give-aways’ meegegeven in een goodiebag na een evenement. Daarvoor kan je de btw aftrekken. Let wel: wijn, chocolade, champagne en ander lekkers vallen hierbuiten.

Personeelsgeschenken: btw soms aftrekbaar

Geschenken voor je medewerkers, cadeautjes van de Sint of de Kerstman voor de kinderen: allemaal kunnen ze in aanmerking komen voor btw-aftrek. Op voorwaarde dat:

 • je ze aan al je personeelsleden (of al hun kinderen) geeft;
 • ze minder dan 50 euro per stuk kosten (excl. btw);
 • en geen tabak of sterke drank zijn.

Opgelet: ook deze aftrek geldt voor één geschenk per personeelslid, per kalenderjaar.

 

En wat met de RSZ?

Last but not least is er ook nog de RSZ. Zorg ervoor dat je geschenk per jaar en per werknemer het totaalbedrag van 40 euro (incl. btw) niet overschrijdt en beperk je vrijgevigheid tot Kerstmis, Nieuwjaar of Sinterklaas… dan ben je vrijgesteld van RSZ.

Let wel: ga niet boven die 40 euro, want anders is er op de volledige waarde RSZ verschuldigd.

Kortom, het fiscaal ideale personeelsgeschenk:  

 • één geschenk per werknemer voor Kerstmis, Nieuwjaar of Sinterklaas
 • met max. waarde van 40 euro
 • = 100% aftrekbaar
 • + btw 100% recupereerbaar

Boek succes met bioscoopvouchers

Kinepolis-bioscoopvouchers passen perfect in het profiel van het ideale relatie- en personeelsgeschenk. Niet alleen op het vlak van prijs en fiscale aftrekbaarheid, maar ook omdat je er gegarandeerd mee scoort bij iedereen. Ontdek het aanbod hier.

 

Stéphanie Verhelst
Stéphanie Verhelst leerde Kinepolis kennen als jobstudent in 2008. Vanaf 2013 ging zij er vast aan de slag als B2B Account Manager Kinepolis Antwerpen. Sinds mei 2017 is zij National B2B Account Manager. Wat haar boeit in deze nieuwe uitdaging? “Ik werk nog steeds voor een heel fijn product met meerwaarde - events, advertising en gifts - maar nu voor klanten uit het hele land!” Haar favoriete film is Tarantino’s ‘The Hateful Eight’, “unieke sfeer!”
Stéphanie Verhelst a débuté sa carrière à Kinepolis en tant qu’étudiante jobiste, en 2008. À partir de 2013, elle a occupé le poste de B2B Account Manager à Courtrai, puis à Anvers. Depuis mai 2017, elle est National B2B Account Manager. « Mon but reste de proposer un produit de très bonne qualité avec une valeur ajoutée mais désormais, je le fais pour des clients de tout le pays ! » Son film préféré ? « Les Huit Salopards » de Quentin Tarantino.
 

Andere blogs in de kijker:

Take 5: 5 films naar keuze, 100 dagen geldig

Lees meer Read more

De meest gestelde vragen over bioscoopvouchers

Lees meer Read more

Zet bioscoopvouchers in voor loyaliteitsprogramma’s en promotionele acties.

Lees meer Read more

bg-img4n.jpg

Ook overtuigd?

Onze medewerkers helpen je maar al te graag verder. Contacteer ons en wij komen binnen de 48 uur terug op je vraag.

Meer lezen?

Kinepolis, een polyvalente partner voor je event

Lees meer Read more

Kinepolis, een polyvalente partner voor je event

Wanneer films misschien niet aan de orde zijn voor jouw evenement

Lees meer Read more

Onze Kinepolis-bioscopen

Lees meer Read more

Blijf op de hoogte