blog post detail
Blijf op de hoogte

Wil jij graag nog meer tips en tricks voor je volgend event of relatiegeschenk? Of wil je alle originele mogelijkheden rond adverteren in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in.

Subscribe to Email Updates

Relatiegeschenken voor klanten en personeel: btw- en fiscaal aftrekbaar?

Er zijn 101 goede redenen om cadeautjes uit te delen aan je klanten, werknemers en zakenrelaties. Bij een naamsverandering of de lancering van een nieuwe huisstijl. Bij het behalen van belangrijke targets of gewoon omdat je graag blije gezichten ziet.

 

Relatiegeschenken zijn erg populair. En dat is niet alleen omdat het leuk is om cadeautjes uit te delen. Je hoort vaak dat personeels- en relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar zijn - en dus extra voordelig voor bedrijven. Maar hoe zit dat nu precies?

 

Wist je trouwens dat je bij Kinepolis Business relatiegeschenken kan bestellen?
Onze bioscoopvouchers en filmdoosjes zijn ontzettend geliefd als geschenk. Ontdek het volledige aanbod in onze webshop.

Fiscaal aftrekbaar

De fiscale aftrekbaarheid hangt af van wie je blij wil maken met je geschenk. Er zijn grote verschillen tussen relatiegeschenken voor klanten, zakelijke relaties en prospecten enerzijds, en personeelsgeschenken anderzijds. 

Relatiegeschenken
Inkomstenbelasting / directe belastingen: 50% aftrekbaar 

Koop je een relatiegeschenk – dus bestemd voor je zakelijke relaties, klanten en prospecten -  dan zijn deze voor 50% aftrekbaar. Ook wanneer de BTW niet aftrekbaar is.

 

Btw: 100% aftrekbaar indien bepaalde voorwaarden vervuld

Is de prijs van je geschenk lager dan 50 euro (exclusief BTW) per klant en per kalenderjaar, dan is de BTW volledig aftrekbaar. Bijna al onze producten kosten minder dan 50 euro, waardoor je de BTW volledig kan aftrekken.

 

Opgelet, als je niet aan deze voorwaarden voldoet - bijvoorbeeld wanneer je verschillende geschenken per kalenderjaar cadeau geeft als relatiegeschenk - dan is de BTW niet aftrekbaar of slechts aftrekbaar voor één van de geschenken.

 

Personeelsgeschenken
Inkomstenbelasting: 100% aftrekbaar

Wil je een cadeau aan je personeel geven ter gelegenheid van een jaarlijkse gebeurtenis zoals Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar, een patroonsfeest of een verjaardag, dan is dat cadeau 100% aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. 

 

Dat geldt trouwens ook voor de kinderen van je personeel. Bioscoopvouchers zijn in dit geval 100% fiscaal aftrekbaar om de kinderen van je werknemers een magische Sinterklaas of verjaardag te bezorgen.

 

Let wel op voor volgende zaken: 

  • het totale bedrag per jaar per werknemer mag maximum 40 euro bedragen 
  • dit bedrag kan worden verhoogd met 40 euro per kind ten laste 
  • het moet hier gaan over een collectief sociaal voordeel.

 

BTW: 100% aftrekbaar als bepaalde voorwaarden zijn vervuld

Net als bij relatiegeschenken, kan je de BTW volledig aftrekken als de prijs van het geschenk lager ligt dan 50 euro (exclusief BTW) per begunstigde per jaar.  Daarnaast moet het ook steeds gaan over een collectief sociaal voordeel. 

 

Opgelet, als je niet aan deze voorwaarden voldoet, bijvoorbeeld wanneer je verschillende geschenken per kalenderjaar cadeau doet of wanneer er geen sprake is van een collectief sociaal voordeel, dan is de BTW niet aftrekbaar of slechts aftrekbaar voor één van de geschenken.


kinepolis_FB_voucher_1200x628

 

En wat met de RSZ?

Bij personeelsgeschenken is er natuurlijk ook nog de RSZ. Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat je geschenk per jaar en per werknemer het totaalbedrag van 40 euro (incl. BTW) niet overschrijdt.  Beperk je je vrijgevigheid bovendien tot Kerstmis, Nieuwjaar of Sinterklaas?  Dan ben je sowieso vrijgesteld van RSZ. 

 

Kost je geschenk meer dan 40 euro? Dan is er op de volledige waarde RSZ verschuldigd.

 

Wist je dat onze beroemde Filmdoosjes al verkrijgbaar zijn vanaf 20,95 euro (incl. BTW)? Ontdek alle producten in de webshop.

 

Enkele specifieke situaties

 

Give-aways zijn 100% aftrekbaar

Op beurzen of tijdens bedrijfsevents worden vaak goodiebags, kleine cadeautjes of ‘hebbedingen’ uitgedeeld. Denk maar aan agenda’s, kalenders, kogelpennen, etc. in de kleuren van je huisstijl of met je logo en contactgegevens erop. 

 

Deze zaken zijn 100% aftrekbaar. Enkel wijn, chocolade, champagne en ander lekkers vallen niet onder deze categorie.

 

Verkoopsbevorderend artikel aan (potentiële) klanten of contacten: 100% aftrekbaar 

Wil je graag een extra incentive geven aan (potentiële) klanten om een aankoop te stimuleren? Dan valt je geschenk onder de categorie van een verkoopsbevorderend artikel. Denk bijvoorbeeld aan “Bij aankoop van 10 stuks, krijg je 1 gratis bioscoopvoucher”.  In dit geval kan de aankoop van de bioscoopvouchers volledig in aftrek worden genomen voor de inkomstenbelasting en ook de BTW kan volledig worden afgetrokken. 

 

Let wel goed op dat de ‘korting’ door middel van een bioscoopvoucher uitdrukkelijk wordt vermeld op de uitgereikte factuur aan de betrokken klant.

 

 

Boek succes met bioscoopvouchers

Kinepolis-bioscoopvouchers zijn hét relatie- en personeelsgeschenk waar iedereen blij van wordt. Niet enkel op het gebied van prijs en fiscale voordelen. Met onze geschenken trakteer je werknemers of klanten op een onvergetelijke cinema-ervaring. Ontdek het volledige aanbod hier.

 

Wil je graag meer weten over onze bioscoopvouchers? Stel dan hier je vraag:

Vraag meer informatie

 

Stephanie Hostijn
Begin 2015 startte Stephanie Hostijn als stagiaire bij het B2B support team. Vervolgens verving zij de National Account Manager om daarna weer te keren naar het support team. In mei 2018 werd zij National Key Account Manager Non-Food. “Ik organiseer evenementen voor bedrijven, help hen de juiste Kinepolis-kanalen in te zetten voor hun marketing en werk met hen samen rond bioscoopvouchers. Fantastisch. Ik haal veel voldoening uit tevreden klanten.” Van welke films houdt ze? “Romantische films en komedies, zeker. ‘The Notebook’ is mijn favoriet.”
Début 2015, Stephanie Hostijn a intégré l’équipe support B2B en tant que stagiaire. Elle a ensuite remplacé le National Account Manager avant de réintégrer l’équipe de soutien. En mai 2018, elle est devenue National Key Account Manager Non-Food. « J’organise des évènements pour des entreprises, les aide à mettre à profit les bons canaux Kinepolis pour leur marketing et collabore avec eux sur les chèques-cinéma. Fantastique. Rendre ses clients satisfaits est très gratifiant. » Son type de films ? « Les films romantiques et les comédies, sans aucun doute. “The Notebook” est mon préféré. »
 

Andere blogs in de kijker:

Een draaiboek maken voor je evenement: tips, checklist en template

Blog Read more

Succesvol een evenement organiseren? Dat doe je zo.

Blog Read more

Meer lezen?

Kinepolis, meer dan alleen cinema

Ontdek onze troeven Read more

over-kenipolis-img.png

Relatiegeschenken voor klanten en personeel: btw- en fiscaal aftrekbaar?

Lees meer Read more

Een draaiboek maken voor je evenement: tips, checklist en template

Lees meer Read more

Blijf op de hoogte